De fleste hunder har en barnlig personlighet som vedvarer godt etter valpetiden. Kanskje en av de mange grunnene til at vi kjærlig omtaler dem som våre furbabyer? Imidlertid, ifølge en ny studie, jobber sinnet deres raskere enn faktiske menneskelige barn på en overraskende måte - de vet når vi lyver.

Forskning publisert i The Royal Society journal observerte hvordan 260 forskjellige hunderaser reagerte på et eksperiment som testet hvor mye de stoler på mennesker. Først hadde de to boller ved siden av hverandre og hadde en kommunikasjonsgest til den med mat i. De fortalte også til valpene: Se, dette er veldig bra! De gjentok dette noen ganger - fortalte hundene hvor maten var, hvoretter hundene ville gå til maten.

Så, med kommunikatoren fortsatt i rommet med dem, kom en annen person inn og byttet maten til den andre bollen. Kommunikatoren fulgte det ved å peke tilbake til den originale (nå tomme) bollen og igjen fortelle dem at den var god.hunder ignorert kommunikatoren og gikk rett til der maten faktisk var. I hovedsak var de klar over at personen prøvde å lure dem og tålte det ikke.

Forskere forklarte at disse reaksjonene gjorde det klart at hundene var klar over om et menneske var uærlig. Interessant nok var det i lignende studier mer sannsynlig at barn under fem år blindt stoler på kommunikatoren.

Vi trodde hunder ville oppføre seg som barn under fem år, men nå spekulerer vi i at kanskje hunder kan forstå når noen er svikefulle, fortalte studieforfatter Ludwig Huber Ny vitenskapsmann . Kanskje de tenker: ‘Denne personen har samme kunnskap som meg, og gir meg likevel feil [informasjon].’ Det er mulig de kan se det som bevisst villedende, som er løgn.

Selv om alt dette er fascinerende, får det oss til å lure på: Hvorfor er hunder fortsatt så godtroende når det kommer til usynlige baller vi kaster for dem å hente? Kanskje det kan bli forskernes neste eksperiment. I mellomtiden, ikke prøv å tulle til pelsbabyen din om noe annet - de vil vite det!